21 Kasım 2008

Hamilelik Eğitimi - II



Dün gece biraz da uykum kaçmıştı, ne zamandır da yazamıyordum hemen dedim şu eğitim notlarını geçeyim. Kaldığım yerden devam edeyim bu akşam. Birilerine faydası olursa gerçekten çok sevineceğim...
Hastane Çantası Hazırlığı
Aslında Valiz hazırlığı :) Çanta sözcüğü küçük kalıyor değil mi ;)

* Evlilik cüzdanı
* Kontrollerdeki tahlil sonucu vb bilgileri içeren dosya
* Sigorta kartı
* Fotoğraf mak. Video. yedek piller. (Not:Flaş bebek gözlerine zararlı)
* 33. ya da 34. haftadaki göğüs ölçünüze uygun emzirme sütyeni alınabilir. Yalnız çamaşırın ortadan açılanı değil de, üstten açılanı kullanışlı oluyor.(tümden aşağı inenlerden) Birkaç tane alınabilir.
* Bolca babaanne külodu. :) (10 tane fln ) Kullan at lar çok rahat olmayabilir, kaşındırabilir, tahriş edebilir. Bu bababaanne külodunu da kullamıp atabilirsin ;)
* 2 paket hijyenik kadın bağı
* Göğüs ucu kremi. Göğüs pedi ilk ay kullanılmıyor.
* 2 çift soket çorap. (Bilhassa -olursa - anesteziden sonra ayaklar çok üşüyor)
* Rahat bir çift terlik. (Hastanelerde verilenler rahat olmuyor, yere basıyormuşsun hissi veriyor.)
* Diş fırçası (eşinize de), şampuan, sabun, krem, kokusuz deodorant.Bebeğin anne kokusunu duyması önemli olduğundan ağır esanslı herhangi bir parfüm-deodorant kullanılması iyi olmaz. Organik ürünler satan mağazalarda kokusuz deodorantlar bulunabilir.Deodorant önemli çünkü doğumdan sonra çok ter atılıyor.(Ekolife,Cityfarm vb)Kristal deodorant (taş şeklinde) alınabilir.
* Dudaklar için nemlendirici stick. (Çok kuruyor)
* Bozuk para
* Notlar,istenirse kitap.
* Lavanta kokulu losyon veya kolonya. (Çok rahatlatır) Bir küçük keseye pirinç konup, buna lavanta (ya da lavanta losyonu) yerleştirilip radyatörün üzerine konabilir odanın kokması için.Gül ve lavanta kokusu çok rahatlatıyor.
* Sevdiğin müziği götürebilirsin. Sevdiğin bir eşyayı alabilirsin.
* Adres-tel defteri.
* Gecelik önden açılan olsun ama göbeğe kadar açık olmasın. Kalış süresine göre değişse de en az iki çift alınmalı. Yıkandığında lekenin kolay çıkabileceği penye,pamuklu, poplin türü kumaşlardan rahat,basit, sade bir kaç gecelik yeterli.(Çok terleneceği için istendiğinde değiştirilebilmeli.) Askılı olabilir.
* Bir şal.
* Bir sabahlık. Hastane koridorlarında yürümek gerektiğinde giyilmek üzere.
*** Bebek için ***
Bebek için çok birşeye gerek yok.

Yedekleriyle birlikte
* 2 body
* 2 tulum
* Üstüne örtülecek örtü
* Ana kucağı ( Hastaneden çıkartmak için ya da portbebe kullanılcaksa portbebe)
* Şapka, eldiven (Hastane çıkışı olabilir ama illa hastane çıkışı satın almaya gerek yok. Parçalar ayrı satın alınıp kombinlenebilir.)
* Bebek bezine gerek olmayabilir. Genelde hastanelerden temin edilebilir.Bebek bezi istiflemenin anlamı yok. Bebeğin doğum kilosuna göre değişebilir. Her marka her bebeğe iyi gelmeyebilir. Prima sizin bebeğinizin altını pişik yapıp kızartabilir, başka bir marka iyi gelebilir. Bu denenerek kullanılması gereken bir ürün olduğundan doğumdan önce alıp biriktirmeye gerek yok.
*** ***** **** **** *** *** *** *** *** ***

* Bunun dışında ateşölçer alından olmalı. Kulaktan olan yanlış okuyabilir. Dijital olan da önerilmiyor. Rektal ateşölçer önerilmiyor.
* Hava nemlendirici satın almaya gerek yok.Radyatör yanına küçük kapta biraz su konabilir.
* Kauçuk uçlu biberonlar sterilizasyona dayanmıyor, çabuk yumuşuyor, deforme oluyor. Silikon uçlu biberonlar daha iyi.
* İlk 3 ay bebeği kucağıma almayayım, kucağa alışmasın, sallamayayım, pışpışlamayayım gibi kaygılara gerek yok. Bebeğin kendini güvende hissetmesi için ten teması çok önemli. İlk 3 aydan sonra bebekleri fazla kucağa almadan uyutmaya, yalnız yatırmaya başlayabiliriz.
* Bebeğin odası hergün mutlaka havalandırılmalı. Bebeğin de hangi ayda olursak olalım balkona çıkararak da olsa muhakkak temiz hava alması sağlanmalı.
* Bu arada bir kadının ilk doğumu genel olarak 12 ila 24 saat arası sürermiş.Ama tabii bunun da evreleri var vs. İlk dönemlerini, yani doğumun başladığını çoğu kadın farkedemeyebilirmiş.Yani rahatsızlık, sancı hissi vb olmadığından.
* Esneme, gerinme bebeğine zarar gelir düşüncesi tabii ki yanlış.
* Eğilirken, yukarı uzanırken çok temkinli olmak gerekiyor. Çömelerek eğilmek şart. Çömelme doğumu kolaylaştıracak kasların çalıştırılması için çok faydalı.

Aklıma gelen birşeyler olursa yine yazarım tabii ama bunun dışında bir de nefes egzersizi vardı. Daha doğru, kaliteli nefes almamızı sağlayan, reflü şikayetini azaltabilecek, bebeğe daha çok oksijen gitmesini ve tabii doğum esnasında sancıyı azaltacak nefese teknikleri. Nasıl yazılır bilemiyorum.Bu bilgilere sanırım Ayşe Öner'in sitesinden ulaşılabilir.

*** **** *** *** *** *** *** *** *** *** ***


Son olarak diyetisyeni dinlerken aldığım notlarımı aktarayım. Diyetisyene neredeyse bütün salonun soracak sorusu vardı. (Laf aramızda dikkatinizi çektimi bilmiyorum, kadın doğum uzmanının anlattıklarıyla ilgili birşey yazmadım. Aslında kimse Dr.a soru falan da sormadı.İlk seminerde Dr.un konu başlığı 'Hamilelik ve Cinsel Yaşam olarak belirlenmişti. :) İnsanlar soru sormaya çekindiği için ilk seminerde bu konuyu ele aldıklarını düşünüyorum.)
* Hergün haşlanmış yumurta tüketilebilir. (Protein kaynağı)
* Haftada 4 kez kırmızı et tüketilmeli. Etin yanında C vitamini alınmalı.
* Ispanak, avakado, ceviz, semizotu tüketilmeli.
* Yumurta ile kırmızı eti aynı gün tüketmeye gerek yok.
* Parça et olarak ya da etin yağsız kısmından çektirilen kıyma olarak tüketilebilir.
* Günkurusu kayısı ve pekmez ( Yalnız hazır satılan pekmezlerde çok yüksek oranda katkı maddesi glikoz vs olduğundan bulunabiliyorsa köyden gelen pekmez olmalı. (Dut,erik farketmez) (Kan yaptığı için faydalı)
* Günde mutlaka 5 - 6 porsiyon meyve-sebze tüketilecek.
* Kalsiyum kaynaklarından hergün mutlaka alınmalı. Süt,yoğurt, peynir hatta çökelek olabilir. (Açık peynir alırken dikkat edilmeli,pastörize güvenilir markalar tercih edilmeli)
* Çiğ et, çiğ köfte, sakatat, salam sucuk gibi şarküteriden, pişmemiş yumurtadan, her türlü -ton balığı dahil- konserveden uzak durulacak.
* Fındık - kurubaklagil tüketilecek.
* Çinko eksikliği annede saç dökülmesine sebep olur. Ayrıca çinko bebeğin beyin, sinir sistemi gelişimi için çok önemli bir kaynaktır. Et,balık,süt,yumurta,fındık,ceviz,badem. (Badem ve fındık kavrulmamış çiğ tercih edilecek)
* Tuzu azalt. Turşu, zeytin çok az tüket.
* Folik asit kaynakları: koyu yeşil yapraklılar, lahana, süt,balık kılçığı
* Burada uzman özellikle sütü yoğurdu midesi kaldırmayanlara nasıl kalsiyum alabileceklerine dair bir fikir verdi. Ama süt içemeyen biri bu önerileni nasıl yapar hiç bilemiyorum. :) Yine de yazayım... Balık kılçığında süt kadar kalsiyum vardır. Kılçıkları temiz bir tülbente sarıp çorba suyuna atabiliriz. Ya da bir tencerede kaynatıp daha sonra tülbenti alıyor içindekileri atıyoruz, bu suyu çorbaya katabiliriz. Balık kılçığındaki kalsiyum çorbaya geçiyor...
* Zaman hamsi, palamut, lüfer zamanı. Bolca tüketin.
* Demirle kalsiyumu aynı anda tüketmemek gerekiyor. Birbirlerinin emilimini etkiliyorlar.
* Et ile yoğurt birlikte yenmemeli. (Buradan benim anladığım İskender Kebaba son :))
* Çay-kahve ile yumurta birlikte yenmemeli. Çay demir emilimini engelliyor. Yumurtayla birlikte kahvaltıda yeşil sivri biber, roka, maydonoz, portakal suyu tüketilebilir.
* Bitki çaylarında sallama poşet çay yerine kendi demlediğimiz çayları tercih edelim. Güzel bir tarif hemen :
Baharatçıdan alınabilen çubuk tarçın, karanfil, limon kabuğu, elma kabuğu, kuşburnu bir demlikte demlenir. Bu çaydan gün içinde 4-5 kupa içilebilir.
* Konsantre meyve suyu yok. Evde hazırlanan meyve suları içilecek.
* Sütü oda sıcaklığında içmekte fayda var.
* Kepek ekmeği yemek iyi değil. Emilimi azaltıyor. Tam buğday, çavdar, tahıllı ekmek öneriliyor.
* Günde en az 8 bardak su içilecek.
......................................................................................
Sanırım hayatımın en uzun postunu yazdım! :) Bir dahaki seminere gidersem yine mutlaka yazarım.
Aa bu arada yaşasııın bugüün CUMAA :) Herkese iyi haftasonlarıı :)

1 yorum:

mine dedi ki...

devamını bekliyorum:-)))

öptümm