14 Temmuz 2009

150 gün

Vay be! Duru bugün 5 aylık, yani 5 ayı bitirdi...Yaklaşık 150 gündür birlikteyiz demek, hamileliği saymazsak tabii...Ne güzel!
Perşembe günü Dr. randevumuz var, sabahtan. Bu ay sağlık ocağına gitmiyoruz, bir sonraki aşı tarihini 18 ağustos diye yazmışlar. Bu ay sanırım son rota virüs aşısını içecek Duru.Mutlaka şu ek gıda konusu konuşulacak, su içip içmeme, bir de en önemlisi göz akıntısı.
Dün gece internette yine doğru dürüst bilgi bulamayınca, google dan bloglarda arat seçeneğiyle 5.ay Dr.kontrolü başlıklı yazıları araştırdım. Tanımadığım bir blog vardı, o da (şimdi kocaman 2-3 yaşlarında) prematüre doğan bir bebekmiş, onun dışında zaten okuduğum bloglara rastladım. Göz gezdirdim. Mesela Mummy yazmış geçen sene Ekim'de, 5. ayda bebeklerin doğum kilolarının 2 katına ulaşmaları beklenirmiş. Doğum kilosu 3510 Duru'nun ve en son Özgür Anne'nin dijital bebek tartısında tartıldık 6300 geldik. Bakalım kontrolde nasıl çıkacak.
Aslında şu yazdıklarıma bakınca öyle değilmiş gibi gelse de benim Duru'nun kilosuyla hiç alıp veremediğim yok, gerçekten. Bana göre gayet sağlıklı, maaşallah. Kilosu da eksik değil. Ama işte en son yazımda da bahsettiğim gece uyanmaları olmuştu birkaç kez ağlayarak. Ben aç kaldığına vermiştim. Bir yandan, Dr.un her kontrolde 'hadi bakalım bu ay yine salt anne sütü devam edelim, ama kilo alma hızı düştü ek gıdaya başlamamız gerekebilir önümüzdeki ay' açıklamaları. Bir yandan annemin onu yesin, bunu tatsın, kaşık maması aceleciliği.Bir de bebeklerin 6. aydan sonra kilo alma hızlarının zaten düştüğünü bildiğim için dert edindim biraz. Yine de normal endişeli bir anneye kıyasla bence %5 endişelenmişimdir... :)
Maalesef foto makinemizi bir arkadaşımız ödünç aldığı için son günlere ait foto- video yok...Bu fotoğraf ise bilgisayarımdaki en güncel fotoğraf, cep tel. ile çekilmiş, yeni uyanmışız, ayakların duruşuna dikkat lütfen! Patron sensin Durucuğum, evet evet... :)

Bir önceki yazımdan ötürü sanırım Milupa'dan (daha doğrusu markanın reklam sorumlularından) bir mail aldım. Çok hoş bir davranış, evet tabii tanıtım, reklam, ne derseniz işte ticari amaçlar var doğal olarak...Ama yazdığın bir yazı, hani o 'kaydı yayınla' ya bastıktan sonra, sanki kaybolup gidiyor sanıyorsun, birileri okuyor,evet, her zaman takip edenler ya da yanlışlıkla sitene düşen birileri, ama demek ki dünya küçücük aslında işte...Neyse, memnun oldum bu duruma...Ben evde bulunsun en azından diye Dr. a telefon edip bilgi aldıktan sonra gidip birkaç paket mama almıştım. Bakalım bu ay nasıl bir düzenimiz olacak...Diğer bloglara bakılınca ciddi ciddi 6 öğün bir yemek (3-4 kaşıkla da başlansa) yeme düzeni var...Biraz gözüm korkmadı değil...
Çok sık yazamıyorum, aslında buna bir sebep yok, bari başlamışken Duru'nun son marifetlerini de yazayım buraya, kayıt altında kalsın...
- Bugün ilk defa sesli 'Heehee..' diye güldü...Çok hoşumuza gitti. Uzun zamandır gülüyor aslında, çok küçükken refleks olarak tabii, emerken, uykusunda fln gülerdi. Hatta hastanede çekilmiş, 2. gününde, gülen bir fotoğrafı var. Tabii son 2 aydır fln bilinçli gülüyor. Ama ilk kez sesli güldü, bugün.
- Dünden beri dönüyor. İlk kez dün, kendisi, yardım almadan döndü. Bugün de baktım, oyun halısındayken fıldır fıldır dönüyor...Çook daha çok dikkatli olmamız, hiç yalnız koltukta, yatakta bırakmamamız lazım. Çok hareketli olabiliyor, bazen.
- Bir dil çıkarmadır tutturdu geçen haftadan beri. Bugün azaldı ama, sanırım bırakacak...
- Özellikle sabahları, yatağında bıdır bıdır konuşuyor, çok sevimli...Sesler, değişik heceler, iniş çıkışlı tonlamalar...Çığlıklar atıyor...Bazen gün içinde de çığlık attığı oluyor tabii... Bazen sevinçten, bazen sıkıldığı için, ya da sebepsiz...(Bilmiyorum)
- Göz akıntısı hala sürüyor. Kanal tıkanıklığı var demişti Dr. masajla geçecek demişti...Geçmedi tam. Geçen ay Tobrex verdi, onu kullandık ama 5 gün kadar...Şimdi sabah çapaklardan açılmayacak kadar kötü haller bitti, gözlerinde kızarıklıklar da olmuyor artık ama gözyaşı gibi akıntı oluyor hala...Bu haftaiçi bir göz Dr.una gidebiliriz bu yüzden.
- Daha sağlam duruyor artık kucakta, sarılıyor bir de güzel insanın omuzuna...O nasıl bir keyif...O tabii güvende hissetmek için sarılıyor belki ama insan o kadar mutlu oluyor ki...
- Yakamıza yapışıyor bazen, emerken mesela muhakkak üzerimdekilerle oynuyor, tişörtü çekiştiriyor fln. Kendi üstünü başını da çekiştiriyor.Bir de fena saç çekiyor...Kendi saçları dahil...Elleri hep kulaklarının arkasındaki saçlarda, kaşıyor, kaşıyor, tutam tutam saç yoluyor...Tabii epey dökülüyor saçlar bu arada...
- Uyanınca, battaniyeyi yüzüne çekiyor, oynuyor kendince.
- Bazen odasına uzatıyorum kafamı sessiz sessiz, bakıyorum; uyanmış, ses seda yok, dönenceyi, tavanı seyrediyor. Ya da öyle bekliyor, biri gelse beni alsa gibilerden, ya da kendi uyanmış ruhu hala uyuyor oluyor...Ama çok şirin o halleri...Beni görünce kocaman gülüyor, seviniyor...
- Anakucağında çok sıkıldı, kalkmak istiyor diyelim, yanına biri yaklaştığında kollar bacaklar nasıl hızlı hareket ediyor, çırpınıyor resmen...
- Anneannesiyle tel sara yapıyor biraz biraz...Bir de çılgın gibi dansediyorlar, çok eğleniyor :)
- Zaman zaman Anap selamı veriyor. Ama bel hizasında, yani ellerini kavuşturuyor...
- Evde kedisi olanlar bilir, kediler koltuk kenarlarında tırnak bilerler.Duru da bana kedileri anımsatacak kadar çok, hızlı hızlı farklı kumaşlarda tırnaklarını gezdiriyor. Yattığı koltukta, oyun halısında, battaniyede...Eli nereye denk gelirse tırnaklarla gırç gırç gırç :) tanımaya çalışıyor sanırım.
- Bu ara bacaklar hep havada, elleriyle ayaklarını yakalıyor; ama daha baş parmağı ağıza götürmedi.
- Şeftaliden hiç hoşlanmadı, her defasında limon yiyormuş gibi yüzünü ekşiterek yiyor.Kayısıya bayıldı. Bir kez, çok az tattırdığım muza da bayıldı...2-3 kez de Milupa'nın pirinçli kaşık mamasını yedi ama hepsinde aynı garip bakışlar. Ne oluyor yahu, ııığğkk bu da ne der gibi...:)
Bu arada annemin tattırdığı minnacık! dut, çiçek gibi eline tutuşturulup yaladığı maydanoz, ağzına sürüp tadına bakması istenen karpuz dilimi, salatalık, havuç (ve belki de bilmediklerim) var ama saymıyorum :)

11 yorum:

kuzunun annesi dedi ki...

Aa sizdemi bizdensiniz .Eloşunda gecmedi hala gözakıntısı , masaj - tobrex bekliyoruz :(
Merak ediyordum bende yazmıyorsun diye

yeliz dedi ki...

özlemişim tuğçeciğim iyi ki yazdın. Duruya ailecek hastayız biz. İlkere de gösterdim illa ki bizim oğlana alalım diyoruz, bizim komşu kızı cansu var sattık onu:)))
bence kilosu gayet iyi, yani dr değilim tabii ki ama görünüş olarak hiç öyle zayıf görünmüyor ki ben nasıl kilolu bebek hastasıyım bilirsin.
bakalım dr ne diyecek? senin dr yazılarını iple çekiyorum çünkü 1 hafta sonra bizimki var.
bu arada Arcayla hemen hemen aynı gelişimleri göstermelerini heyecanla takip ediyorum.
çapaklanmaya biz çok bastırarak masaj yapmıştık, geçmişti, acaba sen güzelime kıyamıyor musun, hafif mi geliyor masaj?
sevgiler

Sen Gelince dedi ki...

Çok tatlı olmuş Duru'cuk... Ek gıda konusunda her doktorun farklı uygulamaları olduğu gibi aynı doktorun iki ayrı bebekle ilgili de farklı uygulaması olabiliyor. Kuzenim ve ben aynı haftalarda doğum yaptık, doktorlarımız da aynı... Ama onun bebeğini daha erken ek gıdaya başlattı...

Tuğçe dedi ki...

@Hayat
Evet, maalesef geçmedi.Senin yazını okudum ama yorum bıraktım mı hatırlamıyorum; mail yazarım diye de düşünmüş olabilirim...Dur ben sana şu göz akıntısı konusunu bir yazayım...:)
@Yeliz,
Teşekkür ederiz! Cansu'ya da yazık ama birazcık ağladı diye hemen satmayın :P
Fotoğrafları yakından çekmenin de etkisi var ama zayıf değil tabii...Dr.un neler diyeceğini ben de çok merak ediyorum.
Yelizciğim hatırlıyorum, sen yazmıştın, bir masajınla geçmişti Arca'da...Sana mı getirsek :P
Ama haklısın, ben bir kere biraz kızardı gibi olunca korktum; çok hafif kaldı masajlar sanırım, baksana işe yaramadı...Yine de biraz daha bastırarak denemeye devam...
Sevgiler
@Nilsu'nun Annesi
Teşekkür ederiiz! Temel prensiplerde anlaşsalar da :) bütün Dr.ların görüş farklılıkları var, evet. Ekol farkı vs. Umarım hep şanslı oluruz bu konuda, hepimiz...
Sevgiler!

a.y. dedi ki...

5.Ay kontrolünde aşı olmuyor. Rutin muayene yapılıyor boy, kilo,kulak,ciğer,v.s.Bizim doktorumuz 5. ayda mama sandalyesi alabileceğimizi ve meyve filesiyle sert meyveler vermeye başlayabileceğimizi söylemişti. Ben de fileyle bir iki verdikten sonra file işini sevmeyip başında durup kendim veriyorum. Kuru kayısıyı da çok seviyor benim ki iyi bir diş kaşıyıcı sanırım:)5.ay kontrolü ile ilgili başkaca hatırladığım haa evet bize bu ay daha fazla emmek isteyebileceğini çünkü sıcaklar dolayısıyla su içme ihtiyacının artacağını söylemişti. Belki de sizin bu gece yarıları uyanmalarınız da bununla ilgili olabilir. Gözü ise bebek göz hastalıkları alanında uzmanlaşmış bir göz doktorunun görmesi daha iyi olur gibi. Dünya göz hastahanesinden randevu alırken belirtirseniz orada bu tür uzmanları kolayca bulabilirsiniz. Endişe meselesine gelince ben de çok kaygılı bir anneyim, aslında daha gevşek olabilmeyi ne kadar çook isterdim ama yapı meselesi
işte:( 2. çocuklarda daha rahat olacağımıza eminim:)) olursa tabi:))tatlı kızınıza mutlu muayeneler:))

Ozguranne dedi ki...

Tuğçe'cim, Duru süper, sen de süpersin:)

Şu yakaya yapışma işiyle ilgili olarak... Ya acaba oyuncaklı emzirme sütyeni filan mı yapsalar. Hem emip, hem oyalanırdı çocuklar. Çok zihni sinir bir günümdeyim:)

Canım benim o be. Dünya tatlısı Duru'cuk. Akıllı bıdık:)

barkan dedi ki...

dayisi singapurdan bildiriyor:

kucuk yasta huylanacagi yemekleri verme. bu yasta seftaliyi dayarsan uzun yillar seftaliden(tuylu vs) huylanir. sanirim benim cig cig carliston biberi yiyememem de benzer bi s4bep (bkz baba tarafi akrabalarinin agzima yemek dayayisi)

dayisi yer o ayaklarini

Primarima dedi ki...

http://site.mynet.com/rimacap/rima/id6.htm

Bak canım ben Rima için bir site hazırlamısdım şimdi aklıma o geldi bu linkden 5. ayımıza bakabilirsin.Belki bazı şeyler dikkatini çeker diye düşündüm.
Öperim o güzel gıdıdan cok tatlı bir kızın var çoook maşallah.

huysuz dedi ki...

çok tatlı, bir de çok güzel bir kız Duru bebek. kilosu da çok iyi görünüyor, maşallah diyelim :)

Tuğçe dedi ki...

@Anne Yazar,
Merhaba. Evet aşı yok biliyorum; sadece Rota olacak onu kastetmiştim.Tavsiyelerin için çok teşekkürler. Göz hastanelerinde böyle uzmanlar olduğu bilgisi önemliydi, çok sağol. Gelişmeleri yazarım...

Tuğçe dedi ki...

@Özgür
Canııım...Teşekkür ederiz...Siz de siz de...Öperim çok!

@Duru Dayısı
Yorumuna sevindin.Teşekkür ederiz. Şeftali yok şimdilik...Tamam!
Umarım iyisindir.

@Huysuz
Çok teşekkürler.

@Prima
Teşekkürler Prima. Hemen bakayım.