21 Kasım 2008

Hamilelik Eğitimi


Geçtiğimiz Cumartesi bir hamilelik eğitim seminerine katıldık. Aldığım karman çorman notları buraya da kaydedersem hem bana hem de belki birilerine faydası olur diye düşündüğüm için yazmak istedim.Seminerde bir jinekolog, bir diyetisyen, bir psikolog ve bir Ayşe Öner vardı. :) Sunumu yapan Mustela görevlisi böyle sunduğu için yazdım ama Ayşe Öner kendisine ait bu tür hizmetlerin verildiği bir kursu olan, bu konuda bir kitap yazmış deneyimli bir hemşire...:)
Eveet...İlk kez böyle bir organizasyona katılmış biri olarak ilk gözlemim salonda onlarca hamile kadını birarada görmek insana çok garip geliyor..:)Sonra gözün alışıyor :) Neyse detayları atlayıp notlara geçelim netekim...
En çok soru diyetisyene soruldu, en uzun sunumu da o yaptı dolayısıyla beslenme konusunu daha sonraya bırakmak istiyorum. Çünkü notların bir kısmı beslenme ile ilgili. Gelelim Ayşe Öner'in anlattıklarına...
Karışık olabilir belki. Hızlı hızlı yazdığım için dinlerken...
* Hamileliğin son 3 ayında bebeğin algıları son derece açık. Herşeyin farkında! :)
* Yenidoğanda ilk 3 ay 'benlik algısı' diye birşey olmadığından anne-babayla aynı odada yatmasında mahsur yok. Ancak daha sonra kendi odası olmalı. Eğer fiziksel imkansızlıklardan bebeğin odası yoksa en azından paravan kullanılmalı.
* Bebek odalarının ayrı boyaları var. (Su bazlı)Kağıt kullanılabilir. Çok karışık, rengarenk desenler kullanılmamalı. Odada duvarda sabit ayna çok faydalı. Zemin tahta-parke ise halı kullanmaya hiç gerek yok. (Toz tuttuğu için hijyen değil)
* Işıklandırma tavandan olmalı. Gece lambasına gerek yok.
* Park yatak önerilir. Tatile, kalmaya biryere gidildiğinde taşınabilir olması avantajdır.
* Bebek yatağının şiltesi çok kalın olmasın. Karyola ölçüsü 1.40 - 70 .. 80 - 180 (bu sanırım şifonyerli başucu tahtası açıldığında büyüyen yataklar). Şilte çok kalın olursa yatak yükseleceğinden bebeğin düşme tehlikesi artar.
* Alt bazasına gerek yok. 2-3 kademeli olursa iyi olur.
* Lastikli çarşaf kullanılmalı. Çünkü bebek küçücük bir katı, kıvrımı bile hissedip rahatsız olabilir.
* Bol tülbent bezi alınmalı. (Mermer şahi denilen)
* Yastık kullanmayın.
* Üçgen yastık alınabilir.
* Yüzüstü değil yan yatırmak daha iyi olabilir. Yan yatırma yastığı, yorgana gerek yok.
* Kalın polar battaniyeler kullanışlı değil. (hava almadığı için) Sadece dışarı çıkarken kullanılabilir.
* İdeali örülmüş delikli battaniyedir.
* Bebekler çok üşümez. Uygun oda sıcaklığı 22C Max. 24C. 24 dereceden sıcak olmamalı.
* Karyolada yan yastıklar olmamalı. Parmaklıklar duvara dayanmamalı. Hava sirküle olacak.
* Cam ve radyatör önüne yatak konmamamlı.
* Çok karışık, çok kalabalık odalar, fistolu,dantelli, süslü püslü eşyalar kullanışlı ve hijyenik değil.
* Çarşaf ve battaniye yeterli.
* Araba konusunda portbebeye gerek yok. Ana kucağı yeterli.Anakucağında bebek 2 saatten uzun kalabilir. Anakucağı ilk 9 ay oto koltuğu olarak kullanılıyor. Araba ayakları hafif olmalı. En hafifi tercih edilmeli. Bagaj açmaya gerek kalmadan iki koltuk arasına girebilen modeller daha kullanışlı.
* Küveti bebek hızla büyüyeceğinden geniş seçmekte fayda var. Alengirli bir küvete gerek yok. Küvet içi aparatlara, süngere, fileye, ağa gerek yok. Bebek suyu hissetmeli. Küvet ayağı da gerekli değil.
* Sterilizatör: ilk 6 ay gerekli. Anne sütü biriktirileceği için. Daha sonra buharlı pişirici vs gbi dönüşebilen sterilizatörler tercih edilebilir.
* İlk ay emzik yok! Biberon yok!
* Biberon değil, süt toplama kutuları almak gerekir. Onlar daha sonra alınan markadan biberon ucu alınarak biberona dönüşebiliyor.
* Kanguru kullanışlı değil anne açısından. Slingler tavsiye ediliyor. Şile bezinden enli geniş bir şalla kendin de yapabilirsin.
* Bebeğin banyosu için Mustelanın köpüğü çok iyi geliyor, konak oluşumunu engelliyor.
* Tırnak makasında çıtçıt değil ucu küt olanlar tercih edilmeli. (Nuk olabilir.)Tırnaklar mutlaka kesilmeli, ev içinde eldiven giydirilmemeli. Bebeğin dokunma duyusunun gelişmesine izin verilmeli.
* Chicco burun adaptörü alınabilir.
* Sünger, tarak, fırça alınmalı.
* Giysi konusunda bol bool çıtçıtlı body ler alınmalı.Kolsuz, kısa kollu bodyler ideal çünkü zaten üzerine tulum vb giydiriliyor.
* Giysilerin etiketlerini -kesmeyin daha kötü kaşındırır - etiketleri sökün ve dikin.
* Herşeyi ilk 6 ay boyunca 30C de narin yıkamada granül sabun tozu ile (Hacı Şakir) veuya (Dalin) solüsyon deterjanla yıkayın.
* Çok küçük- new born kıyafete hiiç gerek yok. 0-3 ay, en küçük 52 cm alınmalı. İlk aydan sonra bebek çok hızlı büyüyor.
Doğumdan sonraki günler önce kilo veriyor.Burada endişelenip mama vb kullanılmamalı!
* Anorak, astronot vb giysilerden çok şapkalar,eldivenler giydirilmeli dışarı çıkarılırken.
* Evde bebeği kendiniz gibi, dışarı çıkarken kendinizden 1 kat fazla giydirin.
* Evde asla Polar Battaniye Kullanma! (Dışarıda kullanılabilir)
* Vücudu ile temas edecek herşeyi yıka. Düğmeli şeyler satın alma. Body+tulum ideali. Sokakta, sokak şapkası, eldiveni kullan. Sakın polar uyku tulumu kullanma. Hava almadığı için sakıncalı.
* Ev içinde penye şapkaya gerek yok.
* Telsiz konusunda en iyisi Philips. Frekansı eve göre ayarlanan telsiz seçilmeli.
**** Devam edecek ***

Tabii ki bebek bekleyenlerden bu yazdıklarımın hepsini zaten bilenler vardır. Açıkçası yıllardır yeni doğan bir bebekle karşılaşmamış biri olarak, vakt-i zamanında ÖSS ye hazırlandığım gibi anneliğe hazırlanıyorum diyebilirim :) Pek çok şeyi zaten okuduklarımdan öğrenmiştim ama tabii yeni şeyler de öğrenmedim değil. Mutlu oldum kısaca....

5 yorum:

Adsız dedi ki...

bu ne be?! hazirlan hazirlan bitmez, ne mesakkatli ismis :)
ama degecek ;)

mine dedi ki...

tuğçecim paylaşımın için cok sagol cok ama cok işime yaradı ...

Tuğçe dedi ki...

@Rahşan:Canım hiç gözün korkmasın lütfen. Üstüste yazınca çok birşey varmış gibi duruyor ama aslında basit şeyler bunlar :P

@Mine: Bunu duyduğuma çok sevindim canım. O zaman hemen devamını yazayım :)

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

bu 3.aydan sonra bebek odasını ayırma işini evvelden bilseydim keşke. şimdi kıvrım kıvrım kıvranıyorum gece full uyusun diye

elfeyp dedi ki...

Merhaba,
Burun açıcı aparatları çoook tavsiye ediorum. Ağzından nefes alamadıkları için burnunu sürekli temiz tutmak gerekiyor. Bi de biz özellikle iyonlu klimalardan almıştık. Arkadaşlara falan gittiğimiz gecelerde mutlaka nefes alma sorunu yaşadı ilk başlarda. Nezleyi de çok önlediğini söölüo doktorlar, temiz nefesin..
Kolaylıklar...