31 Temmuz 2009

Ayrıntılı Ek Gıda Maceralarımız ve Yok Artık Dedirtenler...

Ek Gıda konusunda yarım kalanları yazmak için nihayet buradayım...
Bence bu geçiş dönemi de bebekler için önemli dönüm noktalarından biri diş çıkartma, emekleme, yürüme gibi...Bu noktada yeni tattırılana verdikleri ilk tepkilerin kalıcı olacağını düşünmüyorum. Düşünmek istemiyor da olabilirim. Bunun bilimsel bir dayanağı var mı okumak araştırmak gerekiyor. Kastettiğim, Duru şimdi istekle yediği meyveleri hep sevecek, şeftaliyi hep burun kıvırarak yiyecek, enginarı açlıktan ölse yemeyecek mi? Bilgisi deneyimi olan susmasın, paylaşsın lütfen :)
Ama işte konu her zaman aynı noktada nihayet buluyor. Şu sihirli cümle ile. Her bebek farklı...
Bizim elimizde, aslında iştahlı sayılabilecek ama ısrara da pek gelmeyen, sevmediyse 3-4 kaşık sabredip can hıraş ağlayarak tepkisini net ortaya koyan,kaşığa fazla saldırmayan,(tutsun diye eline tutuşturduğumu da fırlatıp yere atan) yemek esnasındaki boşluklarda parmaklarını hemen ağzının içine götüren, aman da ne güzel açıyor ağzını, sevdi galiba derken vııjjtt diye ağzının içinde yutmayıp biriktirdiklerini tüküren, ekşimsi ya da sevmediği tatlarda bana bu işkenceyi nasıl yaparsın alt yazılı, kendini acındırır, kustu kusacak, ağladı ağlayacak bakışlar atan bir bızdık var.
Gelelim ayrıntılara...
Sabahları meyve faslımız var.Cam rendeden geçirip veriyorum. İlk hafta sadece şeftali verdim. Sevmedi. Ama yedi. 3-4 kaşıkla başladı...Ama hep limon yiyormuş gibi yüzünü ekşiterek.Doktorcuğum o zaman kayısı ya da muzla karıştırıp verin dediğinden beri daha keyifli...
Hani kavanoz mamalar var ya...O küçük kavanozların yaklaşık yarısı kadar meyve püresini severek yiyor şu anda...Neler yedik...Şeftali kayısı, şeftali kayısı muz, elma kayısı muz, armut şeftali kayısı karpuz...Tabii dışarıya çıktığımızda kavanoz mamalardan. Hero baby'nin tahıllı karışık meyvelisini çok severek götürmüştü mesela...
Ben çok meyve yemem...Sayesinde her gün arta kalanları yiyerek, vitaminsiz kalmıyorum...:)
Sonra öğlen sebze var. İlk hafta hep patates pirinç verdim.İkinci hafta azıcık zeytinyağı da katıyorum. Küçük bir tencerede minik bir patates ve bir iki yemek kaşığı kadar pirinci haşlayıp süzgeçten geçirip püremsi bir kıvamda yedirdim...Meyveye göre daha az yedi. Çok severek yemedi ama yine de yedi. Sonraki hafta bu ikiliye kabak ekledim. Belki alıştı, belki kabağı çok sevdi bayıla bayıla yedi. Ayrı ayrı zamanlarda iki kez enginar denedim.İkisinde de kesinlikle yemek istemedi. Birinde patates ve pirinçle...Diğerinde de kabağı sevdi diye, kabak ve pirinçle...Kıvamlı geldi diye düşünüp suyla seyrelttim ama nafile...Yenmedi...Kavanoz mamalardan brokoli patatesi de yemedi maalesef...Ama ben yedim...:) Tuz eklerseniz gayet güzel :) İmplant yapıldığında da alıp yemiştim :)
Milupanın sebzeli kavanoz maması 4.aydan itibaren olan sadece 2 çeşit benim gördüğüm.Brokoli-patates ve fasulye-domates. Diğerlerinde zaten tavuk fln var. Fasulyeliyi domates için erken diye düşündüğümden daha denemedim...Belki onu sever...(Umarım)
Bu öğünler kadar düzenli olmasa da bazı akşamlar muhallebi yedik. Kaşık maması yani. Milupanın pirinçli muhallebisi var. Onun da tadı güzel, çok az tatlı ve hafif tarçınlı...:) Hazırladıklarımın yarısından çoğunu ben yediğim için biliyorum. Çok fazla yemedi, ben de ısrar etmedim. İstediği kadar yedi. Kavanozda sütlaç var. Onu sevdi...
Su konusu da beni zorladı, çünkü ne yaptıysam biberondan içmek istemiyor. İlaç ya da bitki çayı içirirsiniz diye önerdikleri için aldığım minik bir biberon var Bebedor'un (60ml) biraz onunla içirdim güç bela, bazen kaşıkla verdim. Bugün markette Wee marka minicik (30ml) bir alıştırma bardağı görüp aldım. Kulpsuz, böyle tuzluk gibi birşey. Çok sevdi onu. Çok da ucuz. 2,35 gibi birşeydi. Bilseydim daha önce alırdım. Kendisi kavrayıp ağzına götürebiliyor.Böylece bu sorunumuz da bitmiş oldu...Bu Wee alıştırma bardağını Duru gibi biberondan hoşlanmayan bebeklere önerebilirim...Hazır ürün önermeye başlamışken kaşık alacaksanız, görmüşsünüzdür 4m+ çok az ürün var zaten. Ben Boyner'den bu kaşıkları aldım, çook memnunum. Benzerleri Avent'de var ama sapı dümdüz galiba. Bir de Joker'den Beaba marka silikon kaşık (fotoğrafta görülen)aldım.Çok beğendim.Suyu onunla içiyor mesela. onu da tavsiye ederim.
Tavsiye ederim demişken bir şeyi eklemek istiyorum. Küçük bir bebekle alış verişe gitmek zor, gittin diyelim istediğin zamanı ayırmak zor, bunu düşünerek sevdiğim ürünleri paylaşmak istedim.Kullanıp önerebileceğim ürünleri...Yoksa böyle yazmak biraz görgüsüzlük gibi geliyor bana. Ben çocukken bir M.Teyzemiz vardı. İnanılmaz kendini över, herşeyiyle övünür, pazara gider, açar poşetleri, tek tek pazarlamacı gibi aldıklarını gösterir, nasıl da kaliteyi ucuza aldığını uzata uzata anlatır, gözlerini aça aça kocasının ne kadar şanslı adam olduğunu fln söylerdi.Lütfen yanlış anlaşılmasın :)
Bunun dışında anne sütü...Çok fazla yememesine rağmen 2 haftada yaklaşık 300gr. aldı.İştahı mı arttı, sütüm mü bilmiyorum. Pek sevindim tabii bu işe...

Bizim Dr.un bize verdiği listeyi de ekleyelim buraya:

*************************************************************************************

Sebze Çorbası
1. Hafta: 4 su bardağı su 2 orta boy patates 1 tatlı kaşığı pirinç konularak 45-50 dk ağzı kapalı bir kapta pişirilir. Düdüklü tencerede pişirilecekse 1 su bardağı su koyup 15 dk. pişirmek yeterlidir. Tel süzgeç veya blendırdan geçirilir. Bu sulu çorba önce yarım çay bardağı ile başlanır çocuğun isteğine göre arttırılır.
2. Hafta: Yukarıdaki gibi hazırlanan püreye 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilir.
3. Hafta: Mevsim sebzeleri eklenerek zenginleştirilir. Patlıcan, karnabahar, pırasa, lahana eklenmez.
4. Hafta: Hazırlanan püreye 1 çorba kaşığı kıyma eklenir. (3kez çekilmiş)

Not: Sebze püresi 1-2 gün buzdolabında saklanabilir. Ancak yeşil yapraklı sebzeler günlük olarak tüketilmelidir.

Meyve Suyu ve Meyve Püresi

*Elma şeftali üzüm gibi meyvelerin suları 1-2 tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş tattırılır.
*İlk verilecek meyve mevsimine göre elma veya şeftalidir. Meyve yıkanıp kabuğu soyulur, cam rende ile rendelenir. Günde 1 veya 2 kez öğün aralarında verilir. Şeker konmaz. Yoğurt ile karıştırılıp bir öğün olarak verilir.
*Önce suyu verilir bebek pütürlü alabildiği en kısa zamanda püresine geçilir.Tercihen sabah ve öğle arasında verilmelidir.

Yoğurt
*Genellikle 2. öğünde verilir.
*Meyve ve sebze çorbasına alıştıktan sonra başlanır.
*Günlük olarak evde yapılmalı ve taze olmalıdır.
*Taze verilmeli.
*Meyve püresi ile karıştırılabilir.Şeker konulmaz.

Muhallebi
*Genellikle akşam öğünü olarak verilebilir.
*Bir su bardağı su ve yaklaşık 3 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak muhallebi yapılır. Hafif soğuduktan sonra 6 ölçek biberon maması karıştırılır.

Kahvaltı
*Çocuk yukarıdaki besinlere alıştıktan sonra başlanır.
*Akşam suya konularak tuzu alınmış bir kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir, bebe bisküvisi, 1y. kaşığı pekmez veya reçel, ince dilim ekmek içi kullanılır.
*Bunlar 1-2 ölçek sulandırılmış mama, ıhlamur veya meyve suyu ile ıslatılıp ezilir.
*1 yaşa kadar bal verilmez.
*Alıştıktan sonra 1 çay kaşığı tereyağı eklenebilir.

Yumurta
*7.aydan sonra başlanır.
*Katı pişmiş yumurta sarısı çocuk kahvaltıya alıştıktan sonra 1 çay kaşığı olarak başlanır yavaş yavaş arttırılır.
*Not: 1-2 hafta sonra bebek tam bir yumurta sarısı yiyebilir. Beyazı 1 yaşından önce verilmez.

Tahıllı Çorbalar
*Çocuğa değişik tatları öğretmek açısından 8. aydan itibaren mercimek, yoğurt çorbası, acısız tarhana çorbası verilebilir.
*Yağsız koyun veya tavuk eti eklenebilir.
*Çorbalara patates ve havuç katılabilir.

*************************************************************************************

Bir de yazmazsam rahat edemeyeceğim son derece gereksiz (tamamen kişisel:)) ayrıntılar var.'Yok artık!' dedirten...
1.Dün gece dışarıdaydık, biraz da geç döndük...Uykumuz kaçtı. Televizyonu açtım. O da ne? Nasıl bir ülkeyiz biz, nasıl insanlarla yanyana yürüyoruz sokakta? Nasıl garip bir şey...
Nasıl tasvir etsem, ne yazsam yetersiz kalacak gibi...
Şimdi bir kadın düşünün, böyle akşam bulaşıkları yıkamış, mutfağı toparlamış, yan komşu Filiz'in de kocası gece vardiyasında, balkondan 'Şşşt, Kız Emine, gel de iki lafın belini kıralım...'demiş, bizimki de ortalığı şöyle bir kolaçan edip, anahtarı, telefonu kapmış, terlikleri ayağına geçirdiği gibi komşunun sedire kurulmuş sanki!.. :)
Yani böyle bir samimiyet ötesi laubalilik...Telefonla bağlananlarla konuşurken böyle bir her gün konuşuyorlarmış havası, fısır fısır...Sanki bir sn. sonra 'Kız bir çay daha koy altını kapamadan' diyecek...Kafasını kaşıya kaşıya...Elinde bir kağıt, kalem...Daireler çiziyor fln :)
İşte bu hanım kişi (adını da programın adını da hatırlamıyorum) rüya yorumluyor...Üç telefon dinledim. Üç kişi de gayet net, anlaşılır konuşmalarına rağmen, ne sallayacağını düşünmeye zaman kazanmak için 'Nası yani? Anlamadım, bi dakga' diyerek bir daha anlattırdı...
Sonra isimden karakter analizi yapıyor.
'Meeğmeetlerden korkarım ben! Sert olurlar...Meğmet denince bir dururum yani...'Buradaki bütün 'e'ler sonuna kadar açık telaffuz edilecek :)
'Nefiye'ler hep çok çeker zaten hayatta ...'
Arayanlar rumuz veriyor. 'E, ama rumuz veriyorsun, isim tahlili nasıl yapayım?' (Hiç!)
Burçlardan da anlıyor...
'İki tane burcun üstüne tanımam erkekte, biri yengeç, biri de aslan...'
Oooof of!
Yani oturdum delirmeden 20 dk. fln seyrettim...Kime şaşırayım bilemedim. En son hala böyle şeylere şaşıran kendime şaşırdım...Alış artık dedim, gittim yattım...
2. Gece gece sadece iddiaya girdi diye, Caddebostan sahilinde denize giren gençler var. Gençlik :)
3. Fayrouz içiyoruz bu ara...Yeni keşfettik, pek sevdik...İçinde malt var, süt de yapıyor. Tavsiye ederim, alınız, soğuk içiniz... :)
4. Bizim buzdolabı iki gündür fişne pahçesu gibi :)
Çok üşeniyorum çekirdeklerini temizlemeye, 3 kilo vişne beni bekliyor. Reçel yapmak istiyorum, çekirdekli de yapılırmış ama sevmem ben, yerken iyi olmaz. Onlar topluca intihar etmeden yarın halletmem lazım. Geçen sene Tchiboda bu işe yarayan bir alet satılıyordu, ben alamadan bitmiş, bulamadım...Kaç kere sordum, bir daha da gelmedi.
5. Bir iki banka işlemi bütün bir öğleden sonrasını alır mı insanın??? Alırmış...Aldı netekim :(
6. Wenice'ye girme gafletinde bulundum. Yerli malı, yurdun malı dedim. Pişman oldum. Reyonlar ayrı, kasa ayrı rezalet...Kasadakiler iş bilmez, kaplumbağa hızında, saygısız...Kuyruktan kalabalıktan hiç söz etmiyeyim...Ama bu nasıl mağazacılık anlayışı, kıyafetlerin hepsi karmakarışık, üst üste, yan yana, can cana...:) Yaş ayırımı yok...63 cm,118 cm...Yani 0-12 hepsi karman çorman...Buradan kendilerini kınım kınım kınıyorum. Tabii onlar da duyuyorlardır.Ben kolay kolay bir daha gitmem... (Daha da Wenice'ye gelmem!:))
7. Buradan kişisel bir not:
'Kartınıza ben pek müteessir oldum kendi adıma efendim.Pek nüktedan :) Eksik olmayınız...'

29 yorum:

fazi dedi ki...

Biz de meyve püresi ile başladık.Ben kendim hazırlamak yerine hıpp marka kavanoz pürelerinden almıştım.Hala da ara ara onlardan veriyorum.Başlangıç için bebeklere kıvamı daha iyi geliyor sanırım.Ayrıca havuç ezmesi var ki bayılırsın(yarısını senin yiyeceğini düşünürekten :) )mesela pirinçli aptamil bizde kabızlık yaptı yaaa. her bebek farklı gerçekten ama ne ile başlarsan başla bu kadar net kurallar koymak bence imkansız şimdi sevmediyse hiç sevmez diye bişey olacağını düşünmüyorum.şimdilik durucuk ne sevdiyse onu yesin bence azar azar diğerlerine de alışır zamanla.afiyet olsun kuzuya :)

Tuğçe dedi ki...

Teşekkürler Fazi...Ben de bu Manas Destanına :) ilk yorumu kim yazacak diyordum :)
Dediğin gibi hepsi farklı, Dr.larda farklı, kimi muhallebiyle, kimi meyve kimi sebzeyle başlatıyor...
Duru şimdilik meyveyi çok seviyor. pirinçli aptamili kabız olabilecek kadar yemedi bence bizimki :) Ben yedim ama güzel...
Diğerlerine de azar azar dediğin gibi alışması için uğraşmam lazım...

anneCan dedi ki...

ben kabak tatlısından nefret ederdim.çayıda acayip severdim.Son birkaç yıldır çay içmiyorum,sevmiyorum,kabağa ise bayılıyorum yani diyeceğim o ki,30 yaşında bizim damak tadımız,tercihlerimiz hala değişiyorsa,onlarda büyüdükçe tercihleri değişecektir.Aras sadece Aptamil sütlü pirinçliyi yiyor şu anda ama kabız olmadı çok şükür..Haftaya meyve maceralrımız başlıyor,senin tarfileri deneyebiliriz diye düşündüm :)

zeynep dedi ki...

çok uzun yazmışsın:-)
aklıma gelenlere cevap yazayım,

o silikon kaşıkları evet güzel ama bir süre sonra yemeğin- özellikle yağlı yemeklerin- tadı üzerine siniyor ve berbat bir tat veriyor bu. iki üç kez çikko:-P kaşık kullanmıştım. temizlenmiş hissi vermiyor zaten. bir süre sonra tatlı kaşığına geçersin tecrübeyle sabit:-)

benim bebeğim hiç biberon-suluk-emzik kullanmadı. aslında nuk suluk almıştım, gayet iyiydi ve sevdi de. ama bardağa başlayabileceğimi düşündüm. kızım 13 aylık. sanırım 10 aylıktan itibaren hiç dökmeden su içiyor bardaktan.

tatlara hep aynı tepkiyi vermiyorlar. ve bu bebekler adamı hemen yalancı çıkarırlar. hiç yemediğini birden bire yer mesela:-) sevdiği şeyi sürekli verip bıktırmamak ve sevmediklerini ara ara denemek gerek.

ben de aldıklarımı tavsiye etsem mi emesem diye düşünüyorum ve genelde vazgeçiyorum, oysa ben hamileyken o kadar çok ne alsam diye blog blog gezmiştim ki. sonuçta birilerinin kullanıp tavsiye etmesinden daha iyi bir referans yok,

sevgiler bizden,
ama ben de beklerim:-P

Ozguranne dedi ki...

enginar mevzuuu. İstersen bi çorbaya kat ama ezdiğin sebzelere katma? Vitamini filan geçer nasılsa. Hem sen ağzına atarsın, kalan da sütten geçer:)

Bence damat tadı alışmayla da ilgili. yirmi gün suşi ye, yirmibirinci gün nerde suşi diyorsun gibi bişii...

Öperim ben o Duruyuuu ayrıca.

Pirinçliyi aynen ben de beğenmiştim de bizim kız burun kıvırdıydı. Favori büsküülüü.

Mühim olan yola çıkmak, oh büyüsünler şekercim.

Adsız dedi ki...

ay 10 kere oturdum kalktım yazıyı okuyana kadar doruk sagolsun.
tabi unuttum simdi bazi seyleri :) balık hafizam sagolsun :)
neyse ne diyecektim, evet en kucuk kasik olarak avent aldik bizde, 2 kasiga o kadar para vermek beni derinden yaraladiysa da aldik napalim.
ayrıca lutfen yazmaya devam et, ben cok faydalaniyorum senin urun tavsiyelerinden.
ay vallahi bisuru sey yazacaktim unuttumyaa
operim Duru kızı

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

şimdi duru kızçe daha altı aylık bile değil. dünya sağlık örgütü ek gıdalar altıncı aydan sonraya, ilk 6 ay anne sütü ya da biberon maması diye bar bar bağırıyosa vardır bir bildikleri diye alıyorum sazı elime.
sonra diyorum ki, evet ilk tepkiler kalıcı olmuyor. hemen örneklendireyim. tuna denen yaratık 6 aylıkken elma, armut, muz pürelerini bayıla bayıla yer, muhallebiye ve sütlaca(milupanınkiler tabi. evde yapılanlar değil) burun kıvırırdı. şimdi tam tersi oldu. mayhoş tatlara alerjisi var gibi asla normal meyve yemiyor.(milupa kavanozlara ok) düşün altı ayda geldiğimiz nokta tam ters istikamet. bu bir tecrübe.
bir de benim dötümden sallamaya doyamadığım tezlerimden biri var ki yukardaki tecrübeyle taban tabana zıt. şöyle ki;
bazı bebekler anne sütü alırken de mama alırken de iştahsız ve biraz zayıf, minyondur(boyu kastetmiyorum) mide kapasitesi minyon bebeklerde daha azdır ve ona göre yerler. mesela bence yeliz'in arca 6.aydan sonra da obur bi bebek olacak. seyhan'ın defne nil'i de bak zor bir geçiş yapıyor ek gıdaya. duru da o persentil midir ne zıkkımdır sanırım ona göre ortalamalarda giden bir kiloya sahip. bu durumda çocukların hapır hupur kaşığa atlayıp yıllardır yemek yiyor gibi davranmasını bekleyemeyiz di mi bacım?
artııı bunların hepsine ilaveten anne sütü almak gibi kafa karıştıran bir durum var. bebeler yemeği reddedince anne sütü yetişiyor ya imdada, bebeğe direkt şu mesaj gidiyor:"yemeğe kafamı çevirdim ama memeler yine beni doyurdu. hem karnım tok hem annemi çok kızdırdım, sevdim bu oyunu. devam etmeli"
ek gıdalara geçiş dediğin gibi önemli bir dönemeç ve her anne kendi tecrübesini yaşıyor bu dönemde.

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

bir de şu siteye bi tıkla istersen
http://www.istahsizcocuk.com/

elfeyp dedi ki...

Fayrouz süper gerçekten, çok arttırıyor sütü.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Sevgili Tuğçe
Yazdıklarını keyifle okudum.4 aylık oğlum var.henüz ek gıdaya geçmedik ama şu ek gıda ile her cümle dikkatimi çeker oldu şimdiden
Fayrouz tavsiyeni uygulayacağım
süt sıkıntısı çekiyoruz ama doktordan izin çıkmadı ek gıda konusunda beklemedeyiz

sevgiler


sevgiler

yeliz dedi ki...

tuğçecim, evet uzun omuş ama her cü lesini okudum, sağol valla, çok faydalı oldu. geçiş dönemi bu, bence biraz sabırla kolay atlatacaksınız ve şimdi çok da beğenmediği yemekleri daha sonra yiyecek, sadece sabır..
sevgiler

K.T dedi ki...

Güzel ek gıdalı günler dilerim. Problem olmasın hiç.

Kullandığın plastik esaslı ürünlerin hangi materyelden yapıldığına dikkat etmeni ve sıcak ürünlerde kullanmamanı.Gıdayı soğuduktan sonra kısa süre için koymanı ve Özellikle polikarbonat(PC) çok tercih etmemeni önereceğim.

a.y. dedi ki...

Neden şimdiye kadar anne sütüyle beslenmiş bebeklere ek gıdaya geçerken ille mama veriyor sizin doktorlarınız anlamadım gitti? Biz büyükler bile konserve yemezken , her şeyin sağlıklısının taze olanı olduğunu biliyorken tatil falan gibi zorunlu haller hariç mama denen şeye ne ihtiyaç duyuluyor ki? Tamamen safça soruyorum?
Şimdisevmezse hiç sevmez mi? Sanmıyorum ben lise sona kadar patlıcanı ağzıma sürmedim şimdi hastasıyım mesela:) Ama şuna inanıyorum çocukken bir şey size zorla verilmişse bilinçaltınız muhakkak devreye girer.
Kaşık tutma meselesi ise bu bebeklerde benim anladığım bir ay değil bir gün bile çok etkili bebek bir gün önce yapmadığı bir şeyi ertesi gün yapıveriyor. Aldığın kaşıkları ben de görmüştüm ama senin için kullanması daha kolay bir kaşıkken bebek için kavraması daha zor ve güvenli değil gibi geliyor o kaşıklar bana çok ince uzun. Yine Beaba'nın renkli kalın kaşıkları var onları da bir dene istersen derim ben, bebeğin kavraması kolay oluyor eline geliyor güvenlik olarakta kaza çıkarabilecek cinsten değil.Aynı serinin çatalı ise mükemmel meyve eziyor.Meyve suyu bebeklere çok önerilmiyor onun için de meyve püresi verirken gerçekten PÜRE vermek lazım su değil. Ve bebek gerçekten büyük gelen lokmayı ağzından çıkarıyor biz her şeyden korkan bir neslin anneleriyiz:))

Tuğçe dedi ki...

@Yenianne
Selam! Size de kolay gelsin.
Ben de zaten bu ilk deneyimlerin kalıcı olacağını düşünmüyorum, aksi halde zaten hayat zor :)
Bizim meyve öğünlerimiz şeftalinin yanına ekleye ekleye gidiyor. 1.gün şeftali kayısı, 2. gün şeft-kayısı-muz 3. gün şef-kay-elma...gibi

Tuğçe dedi ki...

@Zeynep
Uzun oldu biraz :P farkındayım Zeynepciğim...
Biz mesela o resimdeki Beaba kaşıklarla sadece 'SU' içiyoruz...Diğer silikon kaşıkların biri meyve püresi için diğeri sebze ve diğerleri...Yağ eklemeye de yeni başladım. Ben bizim kullandığımız metal kaşıkların bebeklerin diş (veya diş etlerine) zarar verebileceğini okuduğumdan bunları kullanıyorum.
Üründen memnun kalmışsan ya da aksine memnun olmadıysan yani her iki durumda da yaz bence.Ben de bebek alışverişinde ve her yeni ürün almadan önce muhakkak, bloglarda forumlarda ve alışveriş sitelerinde yorumları okurum...Yazarken çok görgüsüzlük gibi geliyor ama aslında bu bir paylaşım, gider,incelersin...Bence...
Ben arada ziyaret ediyorum sayfanı da senin gibi sonradan eklediklerimi takip ettiklerime aktaramadım hala...Artık halledemezsem tek tek yazarım
Öperim!

Tuğçe dedi ki...

Özgüüüür
İyi ki sizin sitede hindernet varmış:)
Kardeşim ondan çiğ balığa bayılıyor o zaman...Hmmm, 20gün kısır yersem,21.gün sen yapar mısın bana elcağızınla :P
Şaka bir yana :)doğru, haklsın, bence de...
Ben de mümkün mertebe balık yiyorum, Duru'ya faydam olsun diye :)
Biz de yola mı çıktık sağdan sağdan, yoldan mı çıktık artık bakacaaz :)
Öperim çok!
İyi tatiller...

Tuğçe dedi ki...

@Kiraz
Canım, haklısın,her zaman böyle yazılar yazmam aslında.Bir sonrakini zipler gönderirim :)
Teşekkürler, oolsuun olsun :) Canın sağolsun...
Öptük sizi...

Tuğçe dedi ki...

@Hülya
Hülyacığım,deneyimli bir anneden bir ses duymak ne kadar iyi geldi anlatamam...Çook sağol!
Yok zaten hapur hupur yemesini beklemiyorum esasen :) Temsil misal :) öyle yazmıştım...
Oyun zannedeceği kadar ardarda denemiyoruz ya da mama yemedi mi hemen meme yapmıyoruz ama işte evet kendi tec rübe lerimize yenileri ekleniyor her gün...
Sağolasın, varolasın...Birtanesin!
Siteyi de inceledim teşekkürler...
Öperim...

Tuğçe dedi ki...

@Elfeyp
Elf o zaman şimdiden başla sen içmeye...Oğlişe hazırlık ;)

Tuğçe dedi ki...

@Tadına doyamadım
Hoşgeldiniz!
Hayırlısı olsun...Biz de daha yeni yeni bakalım,zaten tam anlamıyla değil, deniyoruz diyelim...
Sevgiler

Tuğçe dedi ki...

@Yeliz
Yelizciğim çok sağol...Birlikte büyütüyoruz bizim çocukları işte, bizler de burada birlikte büyüyoruz...
Sevgiler

Tuğçe dedi ki...

@Kuzey Tan
Selam!Bir de BPA meselesi var...Ona da dikkat etmek lazım...
Sıcak birşey yemiyor zaten, tşkler...

Tuğçe dedi ki...

@Anne yazar
Öncelikle merhaba...
Sizin Dr.larınız derken, siz yazı çok uzun olduğundan herhalde bayağı yanlış anlamışsınız, ya da tam okumadan yazdınız bilemiyorum...
Ben diğer arkadaşlar da kendi listeleriyle karşılaştırmak istedikleri için hem de kendim için -burada da kayıtlı olsun diye- kendi DR.umuzun verdiği listeyi bile ekledim.Orada mama geçmiyor hiç.
Kendim cam rendeden geçirip hazırladığım meyve püresini BOŞ kullanılmış mama kavanozuna koyuyorum.Miktar belirtmek için o kavanozun yarısı kadar meyve yiyor demek istemiştim...Herhalde yanlış anladınız...
Çocukken aşırı zorlanmanın etkisini çok gördüm etrafımda, doğru bir şey değil ısrar.Zaten normalde de ısrardan hiç hoşlanmam..."Teklif var, ısrar yok!" bizim ailede mottodur...
Evet, katılıyorum ben bu yazıyı yazdıktan sonraki gün kaşığı elimden almak için uğraştı...
Ben korkakığımdır ama Duru için böyle birşey söylemek henüz erken...Bence değil, ani seslerden bile irkilmez, canı da tatlı değildir çok, hasılı şanslıyım...

a.y. dedi ki...

Sevgili Tuğçe Hanım yanlış anlaşıldım ya da sizi kırdıysam gerçekten özür dilerim.
Ben yazınızın aşağıda belirtilen kısmını
" sebzeli kavanoz maması 4.aydan itibaren olan sadece 2 çeşit benim gördüğüm.Brokoli-patates ve fasulye-domates. Diğerlerinde zaten tavuk fln var. Fasulyeliyi domates için erken diye düşündüğümden daha denemedim...Belki onu sever...(Umarım)
Bu öğünler kadar düzenli olmasa da bazı akşamlar muhallebi yedik. Kaşık maması yani. Milupanın pirinçli muhallebisi var. Onun da tadı güzel, çok az tatlı ve hafif tarçınlı...:) "
Ben yazınızın bu kısmını bu da var şeklinde değilde bunu da denedik gibi algılamış olabilirim.Ben de gerekli durumlarda özellikle organik hazır gıdaların kullanılabileceğini düşünüyorum üstelik. Aslında kastetdiğim özelde siz de değildiniz çünkü güzel Duru'nun sütle ilgili mevzuları yüzünden sizin mecburen mamaya geçtiğinizi düşünmüştüm. Genel olarak blogları gezdiğimde çok fazla mama kelimesiyle karşılaşıyorum ve bu yüzden bunun mutlaka verilmesi gerekli olup olmadığını yazımda da belirttiğim gibi belki de benim atladığım bir şey vardır diye tamamen cahilce sormuştum. Ama yinelemek isterim ki aslında genel olarak sorulabilecek bir şeyi sizin özelinizde sorduğum için yanlış anlama ya da incinmenize neden olduysam gerçekten tekrar tekrar özür dilerim. Çünkü şu an hemen hemen sizinle aynı problemleri yaşayan biri olarak en ufak bir ahkamın bile insanı ne kadar çileden çıkarabildiğini biliyorum ve ahkam kesiyor gibi bir görüntü verdiysem yazımı yok saymanızı rica edeceğim. En son isteğim sizin gibi ilgili bir anneyi kırmak olabilir. Korkaklık meselesi ise sadece şakaydı. Burada ki şakadan kasıt ise bizlerdik asla çocuklarımız değil. Ve aslında biz de korkak değiliz elbette:) sadece her şeyi doğru yapmaya çalışan anneleriz ve bu yüzden tedirginiz en azından ben öyleyim. Ayrıca ilave etmek isterim ki yayınladığınız ek gıda mönü oldukça işime yaradı. Bunun için de ayrıca teşekkür ederim ama ancak gecenin bir köründe vakit bulup okuduğum ve yarı uykulu yorumladığım için ifade ettiğiniz gibi yanlış anlamalarım ya da yazımlarım olmuş olabilir affınıza sığınırım:)Sevgiyle:))

Tuğçe dedi ki...

Konuşurken bile birbirimizi anlamadığımız, yanlış anladığımız çok oluyor değil mi? Kaldı ki yazarak kendini ifade etmek aslında daha da zor bazen...Hayattaki bütün yanlış anlamaları böyle kolayca halledebilsek keşke, yeter ki iyi niyet olsun, herşey çözümlenir...
Tüm samimiyetimle sevgiler...

K.T dedi ki...

Tuğçe;
BPA Polikarbonatın hammaddesi problem aynı.BPA PC ürünlerde mevcuttur.
Ayrıca bende yanlış anlşılmışım heralde:)) bebeğin sıcak yemesi değil durum.
Problem, hazırladığın çorba soğusun diye koyduğun plastik kap çorba sıcak olduğundan soğuyana kadar ortaya çıkacak kimyasal maddelerin çorbaya geçişi.gezmeye giderken yanına alacağın sıcak suyu plastik biberona koymanda problem yaratabilir.
Lütfen beni yanlış anlamayın bende ahkam kesme niyetinde değilim. Bu problemeler benim çevremde herzaman karşılaştığım ve özenle uyardığım noktalar.Bizim için en değerli varlıkları bilinçle korumak için yazmıştım.

Tuğçe dedi ki...

@KuzeyTan
Oooy oy :)
Yeni yeni bilinçlenildiği için bu BPA konusunda haklısın uyarmak istemekte, ama yanlış anlamamıştım :)
Şöyle ki biz formül mama, biberon, plastik kap kullanmıyoruz...Onu söylemek istemiştim...Şimdi yeni geliştirdikleri ürünlere BPA Free diye uyarı fln koyuyorlar...Sıcak su dolu bir kaba PC bir biberonu diyelim batırıp çıkardığında sorun olmuyor,kısa süreli tabii...Bebekleri bırakalım işyerlerinde fln kullanılan plastik kullan at bardaklardan herhangi sıcak bir içecek, çay, kahve vs içmemek gerektiğini duymayan kalmakıştır sanıyorum...Neyse...
Bilgi alışverişinin, paylaşmanın hiçbiri ahkam değil bence, ben önemsiyorum herkesin yorumunu...Biliyordum ama bilmiyor da olabilirdim...Yani,sorun yok :)
Teşekkürler...

Berceste dedi ki...

Yorumlardan birinde BPA'dan bahsetmissiniz. Ancak aldiginiz polikarbonat suluk BPA iceriyor. Aman dikkat!

Adsız dedi ki...

Webmaster cok tesekkurler...

Selamlar Kubra