7 Temmuz 2009

Ek Besin

Haziranın 16'sında doktora gitmiştik. 16.06.2009 tarihi itibariyle ölçümler şöyle:
kilo: 6100 gr. boy: 63 cm. baş çevresi: 42 cm.
Bu değerlere göre geçen aydan bu aya 500gr. almış. Doktor bize 750gr. hedef koymuş, bu hedefi tutturamazsak ek gıdaya geçeceğimizi söylemişti. Hedefi tutturamamışız ama kilomuz hala normal sınırlar dahilinde. Doktor şöyle açıkladı. Doğumdan sonraki ilk iki, üç ay kilo ve boy üst sınırlardaydı. Son 2 kontroldür, kilo alım hızında düşüş var, ama hala normal sınırlarda kilo. Benim endişem bu şekilde düşerek, olması gerekenin altına inmesi; ama zaten yavaş yavaş ek gıdalara başlanacak, telafi edilir.
Duru'nun büyümesiyle, tabii konsantrasyonu çabuk dağılır oldu. Mesela daha küçükken, emerken odaya biri mi girmiş, bir ses mi olmuş, hiç oralı olmazdı. Şimdi muhakkak dönüp bir bakıyor.Arada durup bana bakıyor, biraz konuşuyor, gülüyor vs. Emme saatleri hemen hemen aynı yani araları uzamadı, hatta daha sık az az emiyor gibi diyebilirim. Gerçi bu hep böyle değil. Bir genelleme yapmayayım en güzeli...

Aşılar için sağlık ocağına gitmeyi tercih ettik biz. Dolayısıyla her ay, sabahtan sağlık ocağına gidiliyor, aşı için, aynı gün öğleden sonra kendi doktorumuzu görüyoruz. Bu ay da öyle yaptık. Onlar boy, kilo vs ölçümleri kendi kartlarına işleyip oradaki dosyamızda saklıyorlar, bize de söylüyorlar ama aklımda tutamıyorum tabii...Hatta ilk hafta gittiğimizde göğüs çevresi fln da ölçmüşlerdi. Aşı kartına sadece aşıları yazıyorlar. Bir sonraki aşı tarihi 18 ağustos.Kilo ile ilgili bize en son bu ay 700gr. almış. Gayet güzel. Anne sütüne devam, başka birşey verip bebeğin yeme düzenini bozmayın dediler.İlginç olan ölçümlerde farklılık olması.Tabii 200 gr. önemli değil ama hiç birbirini tutmuyor. Her iki yerde de soyuyoruz Duru'yu ama tartı farkediyor, çünkü s.ocağındaki elle ayarlanıyor, kendi dr. umuzdaki dijital.
Muayene sırasında konuştuklarımızın tamamını tabii artık hatırlayamıyorum; ama isterseniz 15 gün sonra cam rendeden geçirdiğiniz şeftalinin suyunu ilk gün 3, 2. gün 5 kaşık gibi azar azar arttırarak verin dedi.Yine rota virüs aşısını yudumlandı tabii, Temmuz 16'da yine var sanırım...
Muayeneden birkaç gün sonraydı, Duru hiç adeti olmadığı bir saatte gece 2 gibi ağlayarak uyandı. Emdi ama süt yeterli değildi, bence...O saatte elimin altında doyması için bir şeyler olmasını çok isterdim. Ertesi gün Dr.a da danışıp, birkaç çeşit mama aldım, muhallebi gibi kıvamlı olup, kaşıkla yedirilen. Sürekli yemesi için değil de böyle sütün azaldığı, yetmediği anlar olursa diye. Ertesi gün, yatmadan önce tarifinden daha sulu kıvamda hazırladığım mamayı yedi sevmeyerek. Bir daha vermedim şimdilik. Son bir kaç gündür de şeftali yiyor, ama 1/4 şeftalinin suyudur belki bir defada içtiği.
Kendimi çok çaresiz hissettiğim o günler, sürekli ek gıdaya ne zaman başlanmalı sorusuna cevap arayarak geçti. İnternette Türkçe sitelerde neredeyse aynı birkaç cümle dolaşıyor. Sonra tabii blog yazarları ne yapmış, kim ne zaman, neyle başlamış bir bakayım dedim. O zaman daha da çorba oldu herşey diyebilirim, çünkü sonuçta herkes hem benzer hem de farklı yollar izlemiş. Kimi 2 ay emzirebilmiş bebeğini, kimi hep formül mama almış ilk aylar, kimi önce elmayla, kimi sebzeyle, kimi kavanoz mamayla başlamış. O sırada daha sitesinde tadilat yapmamış olan Özgür Anne'nin Ela'nın yaşıtları linklerini de gezdim, ama hepsi 8-9 aylık gibiydi bebeklerin, o yüzden arşivlerine göz attım.Benim gibi etiket kullanmayan annelerin bloglarında parmakla ay hesabı yapıp geriye gittim ve tabii okudukça okudum okudum okudum...Açalya ne yapmış, Ayça ne yapmış, eski annelerin blogları, yeni bloglar, forumlar, Dr. sayfaları, gittim geldim...
En temel şekilde özetlersem bu işe erken başlanırsa gıda alerjisi riski var, geç kalınırsa bebeğin reddetme ve direnme...
Bazı doktorlar lezzetli besin karışımları ile başlanırsa (elma, şeftali gibi meyveler) ileride diğerlerini denemek istemeyebilir diye düşünerek alıştırmaya pirinçli ek besin karışımları veya sebzeyle başlamayı önerebilir. (Mesela benim Dr.um böyle düşünmüyor)
Anne sütü sindirime yardımcı olduğundan asla bırakılmamalı. (Galiba bu ek gıda işine, sütüm azalır, anne sütü istemez vb kaygılarımdan dolayı pek bir temkinli yaklaştım.)
Bebeği ek besinlere teker teker alıştırmak gerekir. çok az miktarda başlanıp, tepki görülmezse miktarın arttırılması gerekiyor.
Tüm besinlerin hazırlanma, saklanma koşullarını herkes biliyordur zaten, ve yine verilmemesi gereken besinleri de...(bal, inek sütü, yumurta beyazı vs.)
Bu konu beni çok meşgul etmişti, o yüzden yazdım ama şimdilik kuşluk saati şeftalinin dışında anne sütüyle yolumuza devam ediyoruz.

15 yorum:

kuzunun annesi dedi ki...

Duygularıma biraz tercüman oldun aslında ama yinede kafamda clear degil bazı seyler.Ne saglık ocagındaki dr. ne hastanedeki dr. Elaya ek mama veya meyveye basla falan demiyor . Bizde hep anne sütüne devam deniyor . Ha ben meyve filesi aldımda seftali karpuz kavun tattırıyorum hesabı . Yoksa su bile içmiyor extradan Ela . Ama sık emiyor tabi . Bende düşünüyorum acaba baslamalımıyım , dr.larımı dinlemeliyim , ilerde mamayı red edermi ? Bir yandan sırf süt yettiğince gitmesi işimede geliyor . Hazırlama derdi yok , sıcakta bozulmadan saklama derdi yok . Galiba ben herseyi tatilden sonraya bırakacagım.Yani agustosa .Yatak ayıtma , mama ... Umarım cok gec olmaz . Bu arada aynı oyuncaktan bizdede var , kanadından tanıdım , Lamaze Jaques di mi o ?

Ozguranne dedi ki...

Tuğçe'cim,
Nestle babyye üye olursan orada bebişin boyunu kilosunu girip hangi persantilede olduğuna bakabiliyorsun. Doktordan doktora yaklaşım çok değişiyor anladığım kadarıyla. Belki rüya görüp uyanmıştır ikide. Ya da belki de sen bir büyüme sıçramasını yanlış yorumlamış olabilir misin? Büyüme sıçramalarında deli gibi süt içmek istiyorlar, huysuz oluyorlar, aç gözüküyorlar filan?

Emzirmek ne güzelmiş ah ah. (Yoruma yorum: Kuzucum şanslısın bence.)

yeliz dedi ki...

aynı konsntrasyon bozukluğundan biz de mustaribiz ve kilo alım hızında aynı durumdayız. Ayrıca bizim evdeki tartı da doktordaki de dijital ama yine de fark çıkıyor, ayar farkı herhalde. Ek gıdaya ben de senin gibi temkinli yaklaşıyorum, sütü istemez diye ama bak özgürannenin Ela nsıl lıkır lıkır içiyor, bişeycikler olmaz:) son bir söz... Duru çizgifilm bebeklerine benziyor, özenle çizilmiş gibi, maşallah diyorum, çok güzel bir yüzü var.

a.y. dedi ki...

Hiç bir şey anlamadım bebeğinizin kilosu, boyu her şeyi yerinde. 750 gr çok fazla bir hedef değil mi? Benim bebeğimde ilk aylarda çok hızlı kilo almıştı ama sonraki aylar kilo alımı yavaşladı hatta son kontrolde 350 gr almış önemli olan persantili tutturması. Ek besinlere geçişle ilgili ise 2 çeşit kanı var unisef 4. aydan sonra ek besinlere geçilebileceğini söylerken başka bazı sağlık örgütleri 6. aydan önce geçilmemesi gerektiğini söylüyor ( elbette annenin sütü yeterliyse) bu noktadan sonra
4.aydan sonra ek besine geçilip geçilemeyeceğine anne karar verecek yani. Bizim doktorumuz 5. aydan itibaren sebze filesiyle elma, armut gibi sert meyveleri verebileceğimizi bunun diş kaşınmasını da rahatlatacağını söyledi.Ben şimdi yeni yeni meyveleri tattırıyorum. Zaten bebek sizin yediklerinizle ilgilenmeye başlamışsa ek besine geçebileceğinin sinyalini veriyor. Yani özetle her şey yolunda görünüyor bence canınızı boşuna sıkıyorsunuz:)

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

tuğçecim
emdikten ya da kakadan sonra mı önce mi tartıldığına göre bile 200 gr oynar. 500 gr kilo alımı aslında iyi bu ay için. tuna o aylarda sanırsam 650şer gr falan alıyodu ve dr. çok iyi buluyordu. 6 ay sadece anne sütü aldı bu durumda.
bilmiyorum yapıyor musun ama sütünü sık sık sağıp ilave besin olarak verebilirsin.
gece yatmadan uygun bir formulayla destekleyebilirsin belki. ama bence sütünün azaldığını düşündüğün için azalttın. bu vakte kadar çok güzel gelişen bebeğine bu saatten sonra süt yetmemesi bence imkansız.
durunun güzel gözlerinden öpüyorum. o cin bakışlarını da üstüme alınıyorum

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

bir de ek gıdaya geç başlarsa reddeder diye bir şey yok. 8.ay başlayıp dana gibi yiyen bebeler de tanıyorum, 4 ay başlayıp reklam izlettirilerek ağzına tıkılan da..

senem dedi ki...

Tuğçecim, bu kilo işini çok fazla kafaya takma bence. Neva 4.aydan 5. aya sadece 200 gr. almıştı. Zaten sonrasında da kilo alımı hep istenilenin altında oldu ama maşallah çok sağlıklı bir çocuk. Bence anne olarak sen Duru'nun sağlıklı olduğunu düşünüyorsan herşey yolunda demektir. Doktordan doktora yorumlar öyle çok değişiyor ki.

Yine Neva 5 aylıkken ben de "eyvah sütüm azalıyor" diye düşünmeye başlamıştım. Sanki çocuk doymuyor gibi geliyordu ama idare ettik. 6. aydan önce yalnızca meyvelerden biraz tattırdım o kadar.

Kendini hiç çaresiz hissetme. Duru harika bir bebek, çok sağlıklı, çok güzel görünüyor. Bu arada şimdi alakasız olacak ama Duru'nun doğuştan sürmeli gözleri muhteşemmmm!!! Maşallahhhh!!

Maya ve Elya'nın annesi dedi ki...

Tuğçecim selamm,
Sakın ama sakın takma kafana bu kg meselesini..Şöyle bir örnek vereyim: Maya şu an 22,5 aylık ve 9.800 kg. Kimi anneler çığlık atabilir bunu okuyunca bu nasıl kg diye..Ama Maya hep çok ölçülü ve normal kg aldı, hiç düşüş olmadı. Ben zayıfım, eşim desen o da çok zayıf. Dolayısıyla drastik bir düşüş olmadığı sürece hiç kafanı takma. 6 ayda ek besine başla ve ek besinden kastım harbi ek besin. Mamadan uzak kal. Sakın rondodan geçirme. Sadece ilk aylar çatalla ez, yoksa bir de pütürlü yeme derdi ile uğraşırsın.
Maya hala emiyor. 2 yaşında keseceğiz. Kulağını tıka herşeye, bebeğin sağlıklı mı, acaip düşüşler de yaşamıyorsa hiççç takma canım:)
Sevgilerrr

Tuğçe dedi ki...

@Hayat
Çook zor...Of yani. Kafa karışıklığı, gelgitler...
Senden de birşey kaçmaz mı! Evet,Lamaze Jacques the peacock...Seviyoruz biz onu çok.

Tuğçe dedi ki...

@Özgür
Üye oldum da beceremedim o grafiği...Gerçi çok da uğraşmadım, araştırmam lazım şu büyüme atağı mevzuunu da
Sevgiler

Tuğçe dedi ki...

@Yeliz
Hem yiyor, hem içiyor maaşallah Elacığım...Evet, anne sütünden uzaklaşır ya da süt azalır diye çekiniyorum ama bir yandan da ihtiyacı var da vermiyorum fln diye...Böyle yani.Emerken aynı konsantre olamama, sağa sola kafayı çevirip bakma, dönüp gülme, konuşma bizde de var.
Teşekkürler...Japon çizgi filmi ama değil mi ;)
Kadir Abi'ye sevgiler :P

Tuğçe dedi ki...

@Anne yazar
Merhaba, hoşgeldin!
Sanırım 50 per.de kilo.Ama Dr.umuz kilosu eksik ya da kilo almıyor demedi bize.Doğumdan itibaren ilk aylar kiloda boyda önde gidiyordu.75p. ve üstü gibi. Şimdi boy aynı şekilde devam ederken kilo 50 ye düştü.Dr. da bu düşüş devam eder mi acaba diye düşündü fln. Bu yüzden ek gıda başlamak gerekebilir dendi bize..
Endişelendim de tabii ama endişeden çok kafa karışıklığı diyelim...fln fln
Ama ben birkaç kez verdim şimdilik, nasıl olsa mama hep var diye düşünüyorum...
Neyse, çok şükür sağlık sorunumuz yok.Hiçbirinin de olmasın zaten inş. Boy kilo bunlar hallolur,genetik elverdiğince ;)

Tuğçe dedi ki...

@Hülya
Sen hep yorum yaz bize, olur mu!Bak sırf sen zorlanma diye kaldırdım yorum sorgulayan zımbırtıyı :)
Biz mümkünse reklam izlemeyen, ağzına tıkılmayangillerden olalım, umarım!
Sevgiler...

Tuğçe dedi ki...

@Seneem
Bu Dr.dan Dr.a değişiyor meselesi var ya, onda çuvallıyorum ben. Nedense 2*2=4 beklentisine giriyorum ki ne büyük hata...Tıp böyle bir alan değil.İşte hastalık yok hasta var...Every baby is an individual fln ama unutuyorum ben bazen...Teyid etmek gereği duyuyorum...Çok haklsın işte, anneler bilir...(Ben acemiyim ya biraz birden direksiyon hakimiyetimi kaybeder gibi oluyorum:)neyse ki kazasız belasız gidiyoruz bakalım)
Yol yardım için, her şartta destek için çok teşekkürler!
Güzel iltifatlarına da...

Tuğçe dedi ki...

@Maya'nın Annesi
Maaşallah Maya harika bir kız.Tabii dediğin gibi kilo bir ölçü değil, olmamalı...İşte, bizde Dr kontrollerinde bu ayda hedefi tutturamazsak ek gıdaya başlarız gibi sanki alt metinde bir tehdit varmış gibi konuşmalar geçince birden panik yaptım...pütürük konusu önemli sanırım.
Sağol tavsiyelerin için...
Sevgiler